skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Suplimentele alimentare sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau psihologic. Suplimentele alimentare sunt comercializate dozat, sub formă de pastile, tablete, capsule, lichide în doze măsurate și altele. Acestea sunt folosite în completarea unei diete normale.

Conform reglementărilor în vigoare , suplimentele alimentare se împart în două categorii, după cum urmează:

  • Concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule şi alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător şi alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantităţi mici, măsurabile.
  • Nutrienți: vitamine, minerale.

Suplimentele alimentare sunt destinate consumului (administrării) pe cale orală de către persoane sănătoase in completare unei alimentații sănătoase  datorită unor cerinţe nutriţionale specifice legate de starea fiziologică. Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică sau există cerințe nutriționale specifice legate de starea fiziologică. Suplimentele alimentare nu previn, nu tratează ci mențin starea de sănătate.

Ca și în cazul medicamentelor, utilizarea suplimentelor alimentare contrar prospectului și chiar combinarea acestora cu alte suplimente alimentare sau medicamente pot dăuna sănătății celui care le consumă. De asemenea, utilizarea suplimentelor alimentare înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală fără a informa medicul curant poate crește anumite riscuri.

Siguranță și eficacitate. Supravegherea pe piață a produselor obținute prin procesarea plantelor medicinale și aromatice care se încadrează în categoria medicamentelor se realizează de către inspectorii din Direcția generală farmaceutică, inspecția de farmacie si aparatură medicală din cadrul Ministerului Sănătății și de către inspectorii din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale. Iar supravegherea pe piață a plantelor medicinale si aromatice destinate comercializării în stare proaspătă și procesate se face de către inspectorii Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului și ai Ministerului Sănătății, precum și de către persoanele autorizate din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Reglementare. Suplimentelor alimentare comercializate pe piața din România li se aplică atât norme din legislația alimentară cât și legislația specifică suplimentelor alimentare.

  • Legislația alimentară. Principalele reglementări privind alimentația, aplicabile și în cazul suplimentelor alimentare, sunt Legea 239 din 7 decembrie 2010 privind modificarea și completarea Legii 491/2003 privind plantele medicinale și aromatice și produsele stupului, republicată în 2011 și HG 685/2010 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului  106/2002 privind etichetarea alimentelor, însă acestea nu sunt singurele.
  • Legislația suplimentelor alimentare. În 19 iunie 2007 a fost adoptat Ordinul nr. 1069 din 19 iunie 2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare prin transpunerea Directivei 2001/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului, din 10 iunie 2002.

În prezent, la Comisia pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților se află în dezbatere Proiectul de lege privind suplimentele alimentare PLx468/2012 inițiat de Guvern în anul 2012 și trimis în Parlament. Proiectul, care stagnează încă din anul depunerii, își propune crearea unui cadru legislativ unitar privind suplimentele alimentare și aducerea acestuia la standardele Directivei 2002/46/CE.

Etichetarea suplimentelor alimentare se face în acord cu reglementările HG nr. 106/2002 cu completările şi modificările ulterioare privind etichetarea alimentelor și HG nr. 685/2009 pentru modificarea şi completarea HG nr. 106/2002.

Notificarea. Pentru a putea fi comercializate pe piața din România, suplimentele alimentare trebuie notificate la autoritățile responsabile corespunzătoare, respectiv MS sau IBA/INSP, în funcție de substanțele și nutrienții din compoziția acestora. Suplimentele alimentare care conţin numai vitamine şi minerale în formele prevăzute în legislaţie se notifică la Ministerul Sănătăţii prin completarea unui formular care poate fi descărcat de pe site-ul www.ms.ro. Conform ghidului Suplimentelor Alimentare publicat de către INSP în 2013, suplimentele alimentare care conţin vitamine şi/sau minerale în amestec cu alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic se notifică la: Institutul de Bioresurse Alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sau la Institutul Naţional de Sănătate Publică prin Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara – aparţinând de Ministerul Sănătăţii.

Comercializarea. Potrivit legislației naționale, suplimentele alimentare sunt comercializate conform Ordinului comun 1228/2005/244/63/2006 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului și Ordinului comun 244/401/2005 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi a Ministerului Sănătăţii. Atât la nivel național cât și la nivel european au fost adoptate numeroase alte documente care reglementează producerea, etichetarea și comercializarea suplimentelor alimentare, precum și adaosul de minerale, vitamine și nivelurile maxime admise de contaminanți.

Publicitatea. Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să inducă ideea că un regim alimentar variat şi echilibrat nu poate asigura cantităţi adecvate de nutrienţi în general. Potrivit Ordinului nr. 1069 din 19 iunie 2007, publicitatea suplimentelor alimentare ar trebui permisă numai după avizarea conţinutului materialului publicitar de către Autoritatea de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății Publice şi nu poate face referiri la tratamente, prevenţie, afecţiuni.