Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Ziua Internațională a Îngrijirii Personale 2021: împreună putem avea grijă de noi

Lumea se schimbă rapid. Dar unele lucruri vor rămâne întotdeauna la fel: avem nevoie de un somn bun, vrem să ne putem mișca fără durere, vrem să ieșim din casă fără ca alergiile să ne supere. Îngrijirea personală face parte din rutina noastră zilnică și este prima noastră linie de apărare în cazul afecțiunilor minore.

În fiecare an, în data de 24 iulie, RASCI marchează Ziua Internațională a Îngrijirii Personale, pentru a atrage atenția asupra rolului pe care aceasta îl are în menținerea unei stări de sănătate optime.

Ce este îngrijirea personală?

Îngrijirea personală reprezintă un ansamblu de comportamente și practici pe care le aplicăm în fiecare zi, 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână. Îngrijirea personală este ceea ce facem ca indivizi în fiecare zi pentru a fi și a rămâne sănătoși. Vorbim despre îngrijire personală atunci când alegem să mâncăm sănătos, când facem mișcare sau ne alocăm timpul necesar pentru a ne odihni suficient. Totodată, îngrijirea personală include și gestionarea afecțiunilor minore cu ajutorul produselor care se eliberează fără prescripție medicală. Astfel, vorbim de îngrijire personală când luăm un analgezic pentru o durere de cap, dar și atunci când folosim picături de ochi dacă aceștia sunt uscați sau o pastă de dinţi în cazul în care ne confruntăm cu sensibilitate dentară.

Îngrijirea personală este esențială pentru modul în care ne trăim viața astăzi. Vrem soluții simple și eficiente care să ne permită să revenim rapid la normal, astfel că este important să ne informăm din surse de  încredere și să ne adresăm farmacistului sau medicului atunci când avem nevoie de sfaturi de specialitate.

De ce este importantă îngrijirea personală?

Oamenii se așteaptă să aibă acces la servicii medicale atunci când au nevoie de acestea, indiferent de ce oră din zi sau din noapte. Dar creșterea costurilor și nevoia tot mai mare de finanțare, îmbătrânirea populației și bolile netransmisibile în creștere, alături de situații complet neprevăzute care afectează întreaga lume, cum este pandemia COVID-19, fac acest lucru din ce în ce mai dificil.

Îngrijirea personală contribuie la reducerea presiunii asupra întregului sistem și face parte integrantă dintr-o strategie cuprinzătoare de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor. Este o abordare care contribuie la responsabilizarea oamenilor și le permite acestora să joace un rol mai mare în propria sănătate și bunăstare. O abordare care le oferă oamenilor mai mult control, o mai mare capacitate de a alege cele mai bune soluții la nivel individual și încrederea de a-și gestiona singuri afecțiunile minore, contribuind astfel la diminuarea poverii asupra sistemului de sănătate.

Îngrijirea personală în timpul pandemiei COVID-19

Rolul îngrijirii personale în gestionarea sănătății a devenit mai evident ca oricând atunci când accesul la servicii medicale ne-a fost îngrădit, în mod ironic, tocmai pentru a ne proteja sănătatea, în contextul numeroaselor restricții impuse de pandemia COVID-19.

Un lucru bun pe care l-a făcut pandemia însă, este că a făcut oamenii să acorde o atenție mai mare sănătății lor și să adopte noi comportamente care să îi protejeze, cum ar fi spălarea mâinilor în mod regulat, utilizarea produselor ce se eliberează fără rețetă și consultarea farmaciștilor pentru a-și gestiona afecțiunile minore.

Este important să nu uităm ce am învățat în această perioadă și să continuăm să practicăm îngrijirea personală în mod eficient. Adoptarea unor obiceiuri „sănătoase” dincolo de pandemie este una dintre cele mai bune modalități de a ne proteja pe noi înșine, comunitățile noastre și sistemul de sănătate.

Rolul RASCI în promovarea îngrijirii personale ca prim pas în îngrijirea sănătății

Credem că „împreună putem avea grijă de noi înșine”. Pentru că atunci când lucrăm cu toții pentru același scop, acela de a informa corect, de a educa și responsabiliza oamenii, facem un bine societății în ansamblu și, în același timp, contribuim la bunăstarea noastră, a prieteniilor și familiilor noastre, a comunităților din care facem parte.

Deoarece o lume a îngrijirii personale 24/7 reprezintă noul normal și o societate sănătoasă începe cu sănătatea fiecăruia dintre noi, scopul principal al RASCI este să sprijine îngrijirea personală sigură și eficientă, să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.

Echipa RASCI, alături de membrii asociației și împreună cu partenerii și colaboratorii săi, atât pe plan local, cât și european, contribuie la dezvoltarea armonioasă a sectorului de îngrijire personală din România, în beneficiul consumatorilor și pacienților români, prin acțiuni precum:

  • Colaborarea cu factorii de decizie și autoritățile de reglementare pentru a asigura un acces sigur și ușor la o gamă mai largă de produse de îngrijire personală, prezentate în mod corect și accesibil publicului;
  • Sprijinirea profesioniștilor din domeniul sănătății cu informații despre produsele reprezentate, astfel încât aceștia să poată oferi, la rândul lor,  sfaturi mai bune utilizatorilor finali ai acestora;
  • Promovarea îmbunătățirii educației pentru sănătate, astfel încât oamenii să poată face alegeri mai informate și responsabile;
  • Stimularea inovației pentru a oferi soluții de îngrijire personală adaptate nevoilor individuale ale oamenilor.