Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Logo RASCI

8 din 10 persoane acceptă că este responsabilitatea lor să-și gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să facă acest lucru

RASCI marchează Săptămâna Îngrijirii Personale în perioada 15-21 noiembrie

80% dintre europeni acceptă că este responsabilitatea lor să-și gestioneze propria sănătate și sunt dispuși să facă acest lucru, potrivit unui studiu efectuat la nivelul anului 2020 în 10 țări europene[1].

Impulsionați de un interes tot mai mare pentru bunăstarea personală și cu un acces din ce în ce mai ușor la informație, ca urmare a progresului înregistrat de tehnologiile digitale, cetățenii europeni sunt dornici să preia controlul asupra propriei sănătăți, recunoscând multiplele beneficii ale îngrijirii personale, de la menținerea sau îmbunătățirea sănătății și a calității vieții, până la o mai bună prevenție și gestionarea mai ușoară a afecțiunilor minore.

58% dintre europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute[2], ceea ce subliniază nu doar accesibilitatea îngrijirii personale și potențialul acesteia de a contribui la reducerea poverii la nivelul sistemului de sănătate, ci și nevoia de a investi mai mult în alfabetizarea în domeniul sănătății pentru a stimula îngrijirea personală și automedicația responsabile.

„În contextul pandemiei COVID-19, a fost încurajator să vedem importanța crescută pe care mulți oameni o acordă acum îngrijirii propriei sănătăți. Am dori să valorificăm această conștientizare sporită făcând mai mult pentru a îmbunătăți cunoștințele în domeniul sănătății și pentru a le da oamenilor puterea să-și gestioneze sănătatea zi de zi cu încredere”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Alături de alte organizații active în domeniu la nivel internațional, RASCI marchează în perioada 15-21 noiembrie Săptămâna Îngrijirii Personale, printr-un demers care să sublinieze importanța informării corecte și a responsabilizării oamenilor cu privire la gestionarea propriei stări de sănătate. Săptămâna Îngrijirii Personale, o inițiativă desfășurată la nivel european, combină inițiativele locale cu prezența digitală și dialogul politic cu sfaturi practice, oferind o platformă comună pentru profesioniști care își propun să contribuie la dezvoltarea unui viitor al sănătății sustenabil.

Îngrijirea personală implică recunoașterea simptomelor unei afecțiuni, precum și abilitatea de a recunoaște dacă este necesară implicarea unui profesionist în domeniul sănătății pentru adresarea acestora. Totodată, îngrijirea personală include și automedicația rațională, respectiv utilizarea responsabilă a medicamentelor, fie că se eliberează cu prescripție medicală sau fără,  a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale.

„În vremuri de incertitudine și „știri false”, este responsabilitatea noastră să oferim îndrumări și claritate pacienților și consumatorilor. Dacă dorim să depășim dezinformarea și să contribuim la îmbunătățirea educației pentru sănătate, trebuie să oferim oamenilor informații accesibile, folosind canalul potrivit, la momentul potrivit, astfel încât aceștia să poată lua decizii în cunoștință de cauză”, adaugă Diana Mereu.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.


[1] 2 Studiu ”Beneficiile îngrijirii personale în Europa din punctul de vedere al sănătății și economiei”, realizat de GSK Consumer Healthcare & Vintura  în perioada mai-septembrie 2020: https://assets.gskstatic.com/corporate/Health-Economic-Study/GSK_report_summary-FINAL.pdf