skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Logo RASCI

RASCI,  6 ani de implicare în dezvoltarea industriei locale de îngrijire personală

RASCI marchează 6 ani de la înființare, perioadă în care aceasta a contribuit activ la dezvoltarea industriei locale de îngrijire personală. Acțiunile Asociației au vizat stabilirea și dezvoltarea unui cadru legislativ coerent, echitabil și transparent, aliniat la regulamentele și practicile internaționale, precum și informarea corectă, educarea și responsabilizarea pacienților și consumatorilor români.

„Îmbunătățirea sănătății românilor se poate realiza doar printr-un parteneriat solid între industrie, profesioniști din domeniul sănătății și autorităţi. În fiecare demers ne străduim să acționăm ca un liant între părțile implicate, astfel încât, ȋmpreună, să putem dezvolta un cadru legislativ coerent și să contribuim la îmbunătățirea educației pentru sănătate a consumatorilor și pacienților români, susținând, în același timp, un mediu concurențial echitabil. Poziționarea  și încrederea de care Asociația se bucură, precum și parteneriatele solide pe plan local și european au la bază constanța și profesionalismul echipei RASCI, atuuri pe care Asociația le valorifică încă de la înființare, cu rezultate remarcabile,” a declarat Iulia Roșian, Președinte RASCI.

RASCI s-a implicat activ în dezvoltarea și implementarea reglementării aferente categoriilor de suplimente alimentare și dispozitive medicale, respectiv Legea Suplimentelor Alimentare 56/2021 și OUG 46/2021 pentru stabilirea cadrului instituțional, precum și măsurile necesare pentru asigurarea aplicării directe a prevederilor Regulamentului european (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale. Totodată, ulterior promulgării acestora, RASCI a solicitat în numeroase rânduri urgentarea publicării normelor de implementare, pentru ca noile reglementări să poate fi aplicate în beneficiul publicului român.

Pe lângă aceste priorități de ordin legislativ, pe termen mediu și lung RASCI își propune să abordeze și alte inițiative menite să contribuie la dezvoltarea segmentului de îngrijire personală și la responsabilizarea populației să își gestioneze propria stare de sănătate. Printre acestea se numără publicitatea la OTC-uri pe platforme sociale și în aplicații mobile, clarificarea comerțului online cu medicamente fără prescripție medicală sau reglementarea posibilității expunerii la raft a acestei categorii de produse.

Una dintre principalele preocupări RASCI este reprezentată de creșterea nivelului de educare a publicului general privind gestionarea propriei sănătăți. Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, desfășurată de Asociație fără întrerupere începând cu anul 2017, este singurul demers educațional la nivel național cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală.

Ne bucurăm că inițiativele noastre au primit validare externă de-a lungul anilor, nu doar din partea industriei, ci și din partea autorităților. Exemplul cel mai recent şi mai relevant în acest sens este raportul preliminar privind studiul inițiat pentru cunoașterea piețelor de producție şi de comercializare a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală şi a suplimentelor alimentare, publicat de Consiliul Concurenței.

„Pentru a putea produce schimbări relevante, care să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor, este nevoie de viziune și de perseverență. În timp ce inițiativele pe termen mediu și scurt sunt bine-venite, este nevoie de implicare pe termen lung și colaborare cu toți actorii relevanți pentru a putea asigura reziliența sistemelor de sănătate. Credem că unul dintre mijloacele prin care putem atinge acest obiectiv este dezvoltarea de noi politici de sănătate publică, care să promoveze îngrijirea personală ca opțiune eficientă de menținere a sănătății,”  a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.