Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Costin Vasilescu, Președinte RASCI

Costin Ioan Vasilescu, Președinte RASCI: Priorități și perspective pentru industria de self-care

Începând cu 1 ianuarie 2024, RASCI are o nouă echipă de conducere, aleasă în cadrul ultimei Adunări Generale, pentru un mandat de 2 ani. Noul Președinte al Asociației este Costin Ioan Vasilescu, Head of Regulatory & Safety SEE în cadrul Reckitt Benckiser. Acesta a fost anterior vicepreședinte și membru în Consiliul Director RASCI, având o experiență de 20 ani în industria farmaceutică, dintre care peste 10 în poziții de coordonare în departamente de Regulatory Affairs din cadrul mai multor companii de renume de pe piața din România.

Având în vedere experiența vastă în industrie, ce înseamnă pentru dumneavoastră acest rol?

Este o onoare să preiau responsabilitatea de președinte al RASCI și să contribui la dezvoltarea continuă a industriei de self-care din România. Le mulțumesc membrilor pentru încrederea manifestată prin acordarea acestui mandat. În calitate de fost vicepreședinte și membru al consiliului director RASCI, am acumulat o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților pe care le întâmpină industria de self-care din România. Alături de colegii mei, mă angajez în continuarea proiectelor deja demarate, cut toată deschiderea însă de a iniția și dermersuri noi, adaptate la realitatea prezentă, care să răspundă nevoilor emergente ale industriei pe care o reprezentăm.

Ce priorități v-ați propus să abordați în cadrul RASCI și care sunt obiectivele principale pentru anul 2024?

Ne propunem ca, în acest mandat, să accentuăm colaborarea strânsă cu autoritățile în vederea consolidării cadrului de reglementare, devenind un partener de încredere în procesul de elaborare a legilor și reglementărilor din domeniul nostru de activitate. Ne dorim astfel să continuăm să fim o resursă valoroasă pentru autorități, oferind expertiză și feedback calificat în privința inițiativelor legislative. În acest sens, ne păstrăm angajamentul să fim proactivi în a contribui la procesul legislativ și să răspundem prompt solicitărilor acestora, evidențiind perspectivele membrilor noștri și promovând soluții practice pentru industrie.

Pentru 2024, prioritățile noastre se aliniază cu evoluțiile rapide din industrie și cu nevoile consumatorilor și pacienților români. Astfel, urgentarea normelor de implementare pentru legislația existentă, dezvoltarea de noi inițiative legislative sau educarea și responsabilizarea consumatorilor cu privire la gestionarea eficientă a propriei sănătăți  – campania educațională „Despre sănătate, cu responsabilitate” –  se vor regăsi în continuare pe lista noastră de priorități și anul următor.

Însă, un aspect esențial pentru acest mandat este consolidarea comunicării OTC-urilor (medicamentelor fără prescripție medicală) în mediul online și social media. Dincolo de accesul crescut la informație și mijloacele de livrare a acesteia, informarea corectă și creșterea nivelului de educație pentru sănătate în rândul populației sunt vitale pentru a contribui la adoptarea pe scară largă a unor comportamente ce încurajează prevenția, automedicația responsabilă, recunoașterea situațiilor când este nevoie de intervenția unui specialist în domeniul sănătății, farmacist sau medic.

Este crucial să educăm publicul cu privire la avantajele și siguranța acestor produse, iar comunicarea eficientă poate juca un rol semnificativ în atingerea acestui obiectiv. Într-o eră în care conectivitatea în rândul populației este în continuă creștere, iar utilizarea internetului și a rețelelor de socializare cunoaște o expansiune semnificativă, se impune o ajustare a reglementărilor în vigoare pentru a reflecta noile realități digitale. Permiterea comunicării medicamentelor OTC pe platformele de social media și în aplicațiile mobile, cu respectarea unor reguli stricte, reprezintă o modalitate eficientă de a asigura accesul indivizilor la informații esențiale pentru a lua decizii bine informate cu privire la starea lor de sănătate.

Pe lângă aceste priorități de ordin legislativ, pe termen mediu și lung, ne propunem să abordăm și alte inițiative menite să contribuie la dezvoltarea segmentului de îngrijire personală și la responsabilizarea populației să își gestioneze propria stare de sănătate. Printre acestea se numără clarificarea comerțului online cu medicamente OTC sau reglementarea posibilității expunerii la raft a acestei categorii de produse.

Dincolo de comunicarea în mediul digital, cum vă mai propuneți să contribuiți la creșterea nivelului de educație în materie de sănătate?

Angajamentul nostru ferm în campanii educaționale persistă prin intermediul inițiativei „Despre Sănătate, cu Responsabilitate”, singura campanie din România dedicată informării, educării și responsabilizării consumatorilor și pacienților în ceea ce privește utilizarea corectă a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale destinate îngrijirii personale. De la momentul lansării, această campanie a beneficiat de sprijin instituțional și apreciere din partea profesioniștilor din domeniul sănătății, precum și a altor entități interesate în promovarea educației în domeniul sănătății în rândul publicului român. În viitor, ne propunem să consolidăm parteneriatele instituționale, inclusiv în domeniul educațional, pentru a extinde impactul inițiativei și a promova informarea corectă și comportamentele sănătoase încă din perioada de formare.

RASCI și-a actualizat recent Codul Etic. Ce schimbări ați adus și care sunt obiectivele acestei actualizări?

Am actualizat Codul Etic pentru a reflecta cele mai recente standarde și a ne asigura că toți membrii noștri respectă cele mai înalte principii etice în activitatea lor. De altfel, acest proces are loc periodic. Transparența, integritatea și responsabilitatea rămân fundamentale pentru noi, și actualizarea Codului Etic reflectă angajamentul nostru continuu față de aceste valori.

În materie de evenimente și colaborări, ce aduce 2024 pentru RASCI?

În octombrie, RASCI va găzdui un eveniment major în colaborare cu Nicholas Hall Group of Companies. Acesta va oferi o platformă excelentă pentru a împărtăși informații de ultimă oră, pentru a discuta despre provocările curente și pentru a consolida parteneriatele din industrie.

Seria de evenimente de referință pentru industria de self-care din România facilitate de RASCI va continua astfel, după succesele înregistarate în trecut. Spre exemplu, în 2022, am avut o colaborare extrem de productivă cu Nicholas Hall în cadrul unui eveniment deosebit, unde s-au adunat reprezentanți cheie din industria noastră pentru a discuta despre tendințele și provocările momentului. Apoi, în anul următor, conferința RASCI „Perspective asupra viitorului îngrijirii personale” a abordat teme de interes major pentru industria de îngrijire personală,  prin prezentări și dezbateri interactive cu stakeholderi cheie.

Cu siguranță, evenimentul de anul acesta va reprezenta o ocazie crucială pentru a aduce împreună profesioniștii din industrie și a aborda provocările și oportunitățile curente la nivel de industrie, precum și pentru a avansa soluții sustenabile pentru dezvoltarea și consolidarea acesteia.