Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Îngrijirea Personală, Parte Integrantă A Sistemului De Sănătate

Îngrijirea personală, parte integrantă a sistemului de sănătate

Luna Îngrijirii Personale, care începe pe 24 iunie și se încheie pe 24 iulie, este o inițiativă globală dedicată creșterii conștientizării și promovării practicilor de îngrijire personală. Această perioadă subliniază ideea că îngrijirea personală poate fi practicată „24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână”.

Ce este îngrijirea personală?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește îngrijirea personală ca abilitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a promova și menține propria sănătate, de a preveni bolile și de a face față afecțiunilor și dizabilităților, cu sau fără sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății. OMS recunoaște indivizii ca agenți activi în gestionarea propriei sănătăți, ceea ce implică prevenirea și controlul bolilor, auto-gestionarea sănătății, îngrijirea și reabilitarea pacienților.

OMS încurajează adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum alimentația echilibrată, exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului și somnul adecvat. De asemenea, în cadrul aceleiași inițiative, se pune accent pe informarea corectă a populației cu privire la utilizarea responsabilă a medicamentelor fără prescripție, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngijire personală, în conformitate cu recomandările specialiștilor.

Importanța și impactul îngrijirii personale

Îngrijirea personală joacă un rol crucial în reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate. În prezent, 4,3 miliarde de oameni nu au acces adecvat la servicii esențiale de sănătate, iar deficitul global de lucrători în domeniul sănătății este estimat la 10 milioane, în special în țările cu venituri mici și medii[1]. În acest context, îngrijirea personală devine esențială pentru capacitarea și responsabilizarea indivizilor, oferindu-le abilitatea de a fi agenți activi în procesul de gestionare a propriei sănătăți, dar și pentru reducerea poverii asupra sistemelor de sănătate. Spre exemplu, în fiecare an, în Europa, aproximativ 1,2 miliarde de cazuri de afecțiuni minore sunt autogestionate prin utilizarea medicamentelor eliberate fără prescripție medicală. Aceasta economisește peste 36 miliarde de euro care altfel ar fi suportate de pacienți, de sistemele de sănătate și de economiile naționale[2].

Îngrijirea personală contribuie la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea mortalității și morbidității. Activitatea fizică regulată, de exemplu, poate preveni aproximativ 3,9 milioane de decese premature anual[3]. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase și utilizarea responsabilă a instrumentelor de autoîngrijire pot ajuta la îmbunătățirea sănătății fiecărui individ și la reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate.

Intervențiile de îngrijire personală

Acestea sunt instrumente bazate pe dovezi care susțin acest proces și pot include medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale, kituri de testare și diagnostic, instrumente digitale de monitorizare a sănătății, etc.

Un exemplu de intervenție eficientă este autotestarea pentru virusul papiloma uman (HPV) pentru depistarea cancerului de col uterin. De asemenea, prezervativele sunt intervenții extrem de eficiente în prevenirea sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV. Automonitorizarea glicemiei este esențială pentru gestionarea diabetului, iar automonitorizarea tensiunii arteriale este crucială pentru gestionarea hipertensiunii[4].

Îngrijirea personală și intervențiile de self-care fac parte din viitorul asistenței medicale. Acestea nu ar trebui să înlocuiască sistemele de sănătate, ci să le îmbunătățească. Prin promovarea autonomiei și responsabilității individuale, îngrijirea personală poate contribui la reducerea poverilor asupra sistemelor de sănătate, permițând acestora să se concentreze pe situațiile de urgență și pe pacienții cu nevoi critice.

Promovarea educării și responsabilizării populației

RASCI susține misiunea OMS de a îmbunătăți accesul la îngrijirea personală și promovează informarea, educarea și responsabilizarea publicului cu privire la beneficiile îngrijirii personale.

„Este vital să ne informăm din surse credibile atunci când ne gestionăm sănătatea, deoarece îngrijirea personală nu substituie asistența medicală profesionistă, ci ne transformă în parteneri activi în procesul nostru de îngrijire. În acest spirit, RASCI sprijină inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a promova beneficiile îngrijirii personale în această perioadă, accentuând importanța responsabilității individuale pentru prorpia sănătate,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Luna Îngrijirii Personale este o oportunitate de a sublinia importanța îngrijrii personale și de a promova practicile sănătoase care pot îmbunătăți viața fiecăruia dintre noi. Prin informare corectă, educație și responsabilizare putem crea o societate mai sănătoasă și mai rezilientă.


[1] https://www.who.int/news-room/events/detail/2023/06/24/default-calendar/self-care-month

[2] https://rasci.ro/automedicatia-in-europa-economie-de-36-de-miliarde-eur-pentru-sistemele-de-sanatate-si-economiile-nationale/

[3] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/self-care-health-interventions

[4] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/self-care-health-interventions