Ziua Internațională a Îngrijirii Personale 2024 În fiecare an, în data de 24 iulie, RASCI marchează…
Îngrijirea personală: pilon central al unui sistem de sănătate modern și durabil
În Europa, 1,2 miliarde de probleme minore de sănătate sunt autogestionate în fiecare an cu ajutorul produselor de îngrijire personală. Astfel, se realizează economii de 36 de miliarde EUR pe an, care altfel ar fi fost cheltuite pentru programări la medic nu neapărat necesare, pentru cheltuieli medicale și pentru timpul lipsit de la muncă.[1]
Îngrijirea personală este percepută ca abilitatea individului de a prelua controlul asupra propriei sănătăți. Acest lucru implică acțiuni zilnice care au un impact pozitiv asupra sănătății și bunăstării personale, dar și asupra sistemelor de sănătate, prin prevenirea sau gestionarea efectelor negative ale anumitor comportamente sau afecțiuni. Exemplele sunt numeroase și includ de la o alimentație sănătoasă și mișcare fizică, la utilizarea responsabilă a medicamentelor ce se eliberează fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, renunțarea la fumat și îngrijirea orală, și multe altele, acestea având un impact semnificativ asupra resurselor din sănătate.
Importanța produselor ce se eliberează fără prescripție medicală în autogestionarea stării de sănătate
Utilizarea produselor fără prescripție medicală pentru tratarea sau gestionarea simptomelor afecțiunilor comune (de exemplu, alergii, dureri cronice, migrene, simptome gastrointestinale sau simptome de răceală) generează economii de costuri și contribuie la îmbunătățirea productivității, având o valoare considerabilă pentru pacienți, angajatori și bugetele sistemelor de sănătate. Există, de asemenea, dovezi că această valoare poate fi sporită[2].
„Recunoaștem importanța îngrijirii personale în menținerea sănătății publice și în eficientizarea utilizării resurselor sistemului de sănătate. Este esențial să păstrăm un echilibru adecvat între facilitarea accesului la medicamente fără prescripție și promovarea unei utilizări prudente și informate a acestora. Îngrijirea personală responsabilă poate juca un rol semnificativ în prevenția afecțiunilor și în reducerea vizitelor neesențiale în sistemele medicale, însă trebuie să asigurăm că acest proces nu compromite calitatea îngrijirilor prin automedicație necontrolată. Prin urmare, susținem necesitatea unor programe de educație pentru sănătate care să îi învețe pe cetățeni cum să facă alegeri informate în ceea ce privește sănătatea lor și extinderea sau consolidarea inițiativelor deja existente, asigurându-se că automedicația se face în cadrul unor parametri clari și siguri”, declară Răzvan Prisada, Președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Îngrijirea personală și automedicația responsabile oferă oportunitatea de a trata afecțiuni minore eficient și economic, reducând necesitatea vizitelor la medicul de familie și, implicit, economisind bani atât pentru guverne, sisteme de sănătate, cât și pentru cetățeni. În medie, fiecare euro cheltuit pe medicamente fără prescripție economisește sistemelor naționale de sănătate 6.70 de euro, potrivit aceluiași studiu AESGP.
Rolul farmaciștilor
Farmaciștii joacă un rol crucial în sistemele de sănătate moderne și durabile, oferind consiliere medicală specializată și accesibilă. Prin orientarea pacienților către îngrijire personalăși automedicație responsabilă, farmaciștii contribuie la eficientizarea sistemelor de sănătate și la reducerea presiunii asupra medicilor de familie. Farmaciile, deseori accesibile și cu program extins, oferă un punct de acces rapid și eficient la îngrijire pentru toate categoriile de populație, redirecționând pacienții către medici doar când este necesar. Importanța farmaciștilor în promovarea sănătății societății este profundă, participând la campanii de promovare a sănătății, oferind sfaturi personalizate pentru menținerea unei bune sănătăți și prevenirea bolilor.
„Farmaciștii au un rol indispensabil în sistemul de sănătate prin educația și consilierea pe care o oferă pacienților. Prin orientarea corectă a publicului către opțiuni de îngrijire personală și automedicație responsabilă, farmaciștii ajută la responsabilizarea indivizilor în gestionarea propriei sănătăți. Aceasta contribuie semnificativ la prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung și la optimizarea utilizării resurselor medicale”, declară Dumitru Lupuleasa, Președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Impactul revizuirii legislației farmaceutice a Uniunii Europene
Revizuirea legislației farmaceutice a UE este necesară, dar este important să se ia în considerare consecințele nedorite ale anumitor prevederi. Restricționarea accesului la medicamente antimicrobiene și antifungice eliberate fără prescripție medicală ar putea limita opțiunile de tratament pentru afecțiuni minore și ar crește presiunea asupra unui sistem de sănătate deja suprasolicitat. Este crucial să se mențină accesul la medicamentele fără prescripție și să se păstreze îngrijirea personală ca unul dintre pilonii centrali ai unui sistem de sănătate modern.
„AESGP și-a exprimat deja poziția cu privire la propunerea Comisiei Europene de revizuire a legislației farmaceutice. Credem că această revizuire mult așteptată consolidează și eficientizează legislația farmaceutică generală care a suferit multiple actualizări în ultimii 20 de ani. În timp ce membrii AESGP recunosc obiectivele legislației, suntem îngrijorați cu privire la consecințele nedorite pentru medicamentele fără prescripție medicală (OTC-uri). Anumite modificări propuse pot avea un impact negativ asupra disponibilității medicamentelor, accesului pacienților și sustenabilității sistemelor de sănătate. Prin urmare, am lansat un document de poziție ce propune modificări alternative la cele ale Comisiei”, declară Jurate Svarcaite, Director General al AESGP.
În concluzie, îngrijirea personală este o componentă esențială a unui sistem de sănătate durabil, oferind beneficii semnificative atât pentru indivizi, cât și pentru sistemul de sănătate în ansamblu. Prin facilitarea și încurajarea oamenilor să preia controlul asupra sănătății lor, se poate asigura un impact pozitiv remarcabil asupra sănătății publice.
[1] https://aesgp.eu/content/uploads/2022/01/AESGP-Summary-Report-Self-Care-in-Europe-Economic-and-Social-Impact-on-Individuals-and-Society.pdf
[2] https://rasci.ro/ingrijirea-personala-in-europa-impactul-economic-si-social-asupra-indivizilor-si-societatii/