Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Logo RASCI

RASCI susține nevoia de mai multă responsabilitate în comunicarea informațiilor despre sănătate în spațiul public

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) atrage atenția că difuzarea sau promovarea comunicării în spațiul public a unor informații nevalidate științific, incomplete sau chiar eronate, pot avea efecte extrem de nocive asupra sănătății populației.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un număr crescut al derapajelor din mediul informațional, cu un potențial negativ major asupra sănătății românilor, fie că vorbim despre propagarea fenomenului <fake news>, fie că ne referim la diseminarea informațiilor care nu se bazează pe dovezi științifice. În contextul pandemic actual, care determină o stare de îngrijorare, teamă și panică în rândul populației, consumatorii și pacienții sunt expuși unor mesaje publice confuze și de cele mai multe ori nefondate, aceștia devenind preocupați de utilizarea unor medicamente sau administrând în exces anumite medicamente, fără a se sfătui cu medicul sau farmacistul, fără a citi informațiile din prospectul sau de pe ambalajul unui produs cu privire la utilizarea acestuia și fără a alege în baza dovezilor fundamentate ştiințific,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Informațiile cu privire la utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu eliberare fără prescripție medicală în gestionarea sau prevenirea infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar și a altor afecțiuni, trebuie să fie transmise în mod responsabil și să explice populației o conduită corectă, care să permită gestionarea eficientă a propriei sănătăți.

De asemenea, indicațiile de tratament către populație trebuie să ia în considerare, în mod obiectiv, toate tratamentele disponibile, care au dovedit că pot ajuta pacienții în această perioadă, și trebuie făcute doar de specialiștii în sănătate.

„Sintagme precum “medicament minune” sau “leac” folosite de publicațiile media, alături de declarații din partea diferitelor persoane publice cu privire la utilizarea unor anumite tratamente sau remedii, inclusiv pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pot crea așteptări nerealiste consumatorilor și pacienților și pot dăuna încrederii pe care românii o au în autoritățile şi profesioniştii din domeniul sănătății, respectiv în producătorii farmaceutici,” a adăugat Diana Mereu.  

RASCI este o asociație implicată activ și permanent în campanii de informare și educare cu privire la utilizarea responsabilă și corectă a medicamentelor și dispozitivelor medicale, respectiv a suplimentelor alimentare. Eforturile Asociației includ transmiterea de mesaje clare, care să vină în sprijinul consumatorilor și pacienților și să nu atragă acțiuni de consum iresponsabil.

În această perioadă, RASCI face apel la toți factorii implicați, cu precădere autorități, mass-media și persoane publice, să se ralieze împotriva comunicărilor nocive și să contribuie la promovarea informațiiilor oficiale, validate științific și bazate pe dovezi, în sprijinul creşterii calităţii mesajelor promovate.

RASCI consideră că toți factorii implicați în spațiul public au responsabilitatea de a adopta o conduită corectă, onestă și etică în ceea ce privește diseminarea informațiilor cu privire la tratamentele sau măsurile de prevenție împotriva virusului SARS-CoV-2.

RASCI se bazează pe faptul că presa, care are un rol determinant în informarea și educarea publicului larg, ne împărtășește viziunea și își propune să contribuie la furnizarea de informații rezonabile, verificate științific, din surse oficiale, îndrumând în același timp publicul larg către consultarea profesioniştilor din domeniul sănătății și surselor oficiale avizate.

RASCI susține administrarea de medicamente eliberate fără prescripție medicală și suplimente alimentare, respectiv folosirea dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală într-o manieră responsabilă, prin informarea corectă și educarea consumatorilor şi pacienților români.