Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Creștere de 14,4% pentru segmentul de piață OTC în 2018

Valoarea totală a acestui segment de piață anul trecut a fost de 3,552 miliarde de lei

Piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat o creștere de 14,4% în 2018 comparativ cu anul anterior, un procent ușor redus față de anul 2017, când creșterea înregistrată era de 18,8%. Valoarea totală a acestui segment de piață în 2018 a fost de 3,552 miliarde de lei, în creștere de la 3,104 miliarde de lei, la nivelul anului 2017[i].

„Segmentul de piață reprezentat de RASCI se află într-un stadiu de creștere, cu un ritm constant si sustenabil, pe care îl putem cataloga ca fiind apanajul unei creșteri economice generalizate, dar și al interesului din ce în ce mai mare al populației pentru sănătate și  îngrijire personală. Acest segment poate fi o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății, în condițiile unei informări corecte și a unei responsabilizări prealabile, oferind beneficii atât la nivelul consumatorilor și pacienților, cât și la cel al profesioniștilor din domeniul sănătății și chiar al sistemului național de sănătate”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

În ceea ce privește ultimul trimestru al anului 2018, valoarea totală a segmentului de piață OTC a fost de 1,023 miliarde de lei, o creștere de aproximativ 19,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, cȃnd ȋnregistra 858 milioane de lei.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor și pacienților din România. Cea mai notabilă inițiativă a Asociației în acest sens este campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional asumat pe termen lung, derulat încă de la finalul anului 2017.

În ultimul trimestru al anului trecut, cea mai mare creștere a fost înregistrată de categoria răceală, gripă și alergii, respectiv de 28,3% față de aceeași perioadă a anului 2017 și de 105,7% față de trimestrul precedent, în contextul valului de viroze și al epidemiei de gripă de la finalul anului 2018.

În ceea ce privește clasamentul creșterilor înregistrate la nivelul categoriilor de produse față de trimestrul anterior, următoarele poziții sunt ocupate de categoria de vitamine, minerale și suplimente, cu un procent de 17,5%, apoi categoria de produse analgezice, cu o creștere de 12,2%, categoria produselor cu indicație în afecțiuni gastrointestinale, cu 8,3%,  și categoria Lifestyle OTC[1], cu 5,6% procente.

Categoria de produse dermatologice a scăzut față de trimestrul anterior, cu 26,7%, înregistrând însă un trend ascendent la nivelul întregului an, aceasta fiind una dintre categoriile de produse a căror evoluție este puternic influențată de sezonalitate.

Cu toate acestea, la nivel de volum de vânzări și cotă de piață, clasamentul categoriilor de produse arată ușor diferit, pe primul loc la nivel de T4 2018 aflându-se categoria răceală, gripă și alergii, cu vânzări de 270,9 milioane de lei și o cotă de piață de 26,5%. Aceasta este urmată de categoria Lifestyle OTC, cu vânzări de 205,3 milioane de lei și o cotă de piață de 20,1%, respectiv de categoria de produse cu indicație în afecțiuni gastrointestinale, cu vânzări de 188,6 milioane de lei și o cotă de piață de 18,4%. Categoria de produse dermatologice este singura care a înregistrat scăderi față de trimestrul anterior, de la 84,1 milioane de lei în vânzări și o cotă de piață de 10,1% în T3 2018, la vânzări de 66,4 milioane de lei și 6,5% cotă de piață în T4 2018.

„Indiferent dacă le-au mai folosit și în trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile din prospectul, respectiv de pe ambalajul sau de pe eticheta acestora. De aici pot afla în ce categorie se încadrează produsele, precum și informații extrem de importante despre compoziția, indicațiile de administrare sau utilizare, respectiv despre posibilele reacții adverse ale produselor. De asemenea, în cazul în care au întrebări sau au nevoie de mai multe informații, aceștia se pot adresa oricȃnd medicului sau farmacistului”, adaugă Diana Mereu.

La nivelul întregului an 2018, cele mai căutate produse au fost cele din categoria răceală, gripă și alergii, cu vânzări de 791,5 milioane de lei și o cotă de piață de 22,3%, urmate de cele din categoria Lifestyle OTC, cu vânzări de 764,2 milioane de lei și cotă de piață de 21,5%, categoria de produse cu indicație în afecțiunile gastrointestinale, care a înregistrat vânzări de 690,5 milioane de lei și cotă de piață de 19,4%. La diferențe mai mari, urmează categoriile de analgezice, cu 479,1 milioane de lei și cotă de piață de 13,5%, respectiv categoria de vitamine, minerale și suplimente, cu 437 milioane de lei și 12,3% cotă de piață. Categoria de produse dermatologice ocupă ultima poziție în clasamentul pe anul 2018, cu vânzări totale de 273,6 milioane de lei și o cotă de piață de 7,7%.

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Pfizer, Fildas, Terapia, Antibiotice, Berlin-Chemie, WÖRWAG Pharma, Aboca, Omega Pharma, Ipsen și Alvogen.

Asociația urmărește nu doar informarea, ci și responsabilizarea consumatorilor. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor noastre, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul medical, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare a acestor produse.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală ȋn Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.

Campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”

Este un demers educațional pe termen lung, cu scopul îmbunătățirii educației pentru sănătate și, implicit, a stării generale de sănătate a românilor pe termen lung. Campania își propune să implice cât mai mulți factori care pot contribui la această schimbare de paradigmă.

Inițiată de RASCI, campania „Despre sănătate, cu responsabilitate” s-a bucurat încă de la început de  sprijinul Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) și al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC). Acestora li s-au alăturat pe parcursul acestui an și Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB), Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB),  Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Asociația Info-Sănătate, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Colegiul Pacienților și Asociația Sănătate pentru Comunitate.

Mai multe detalii despre aceasta sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale campaniei, http://www.aleginformat.roși https://www.facebook.com/aleginformat.

 

[1]Categoria Lifestyle OTC include produse OTC care se adresează sistemului cardiovascular, reducerii colesterolului, sistemului urinar, îngrijirii ochilor și urechilor, sistemului musculo-scheletic, sănătății sexuale, îngrijirii orale, produse recomandate în tulburări ale somnului, produse utilizate pentru controlul greutății, soluții anti-fumat.

[i] Date furnizate de compania Cegedim

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.