Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Self-Care Week 2020

Îngrijirea personală, beneficii pentru consumatori și pacienți, profesioniștii din domeniul sănătății și sistemul medical

– RASCI marchează Săptămâna Îngrijirii Personale în perioada 16-22 noiembrie –

Îngrijirea personală presupune o gamă largă de acțiuni și măsuri, ce includ: gestionarea propriei stări de sănătate cu ajutorul automedicației responsabile, adoptarea unui stil de viață sănătos şi a unor obiceiuri de igienă adecvate, informarea corectă şi educația pentru sănătate corespunzătoare.  Îngrijirea personală eficientă, prezintă multiple beneficii atât pentru beneficiarii finali ai acestor produse (consumatori și pacienți), cât și pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru sistemul de sănătate.

Pentru consumatori sau pacienți reprezintă o metodă directă, rapidă și convenabilă de a-și gestiona starea de sănătate. Pe de altă parte, această practică le permite medicilor să prioritizeze și să acorde mai mult timp pacienților cu probleme serioase de sănătate, și, în același timp, poate genera economii semnificative pentru bugetul sistemului de sănătate.

Oamenii tind din ce în ce mai mult să decidă asupra propriei stări de sănătate, iar accesul din ce în ce mai ușor la diverse mijloace de informare le permite acestora să își gestioneze singuri simptome și afecțiuni minore, cu produse ce se eliberează fără rețetă, cum este cazul medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare sau al dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală.

Dar, pentru ca acestea să fie administrate sau folosite corespunzător, utilizatorul trebuie să știe să facă diferența între cele trei categorii de produse, să citească prospectul şi/ sau eticheta, să se informeze din surse autorizate cu privire la lucrurile pe care nu le înțelege din acestea. Astfel, îngrijirea personală eficientă și automedicația responsabilă, implică un utilizator informat, educat și responsabil, care are capacitatea de a face diferența între situațiile în care își poate gestiona singur starea de sănătate și cele în care trebuie să consulte un specialist.

„Sănătatea noastră și a celor dragi depinde în primul rând de noi. Prin aplicarea unor măsuri adecvate de îngrijire personală putem contribui la menținerea stării noastre de sănătate și a celor apropiați. În acest context deosebit de dificil, este cu atât mai important să ne informăm din surse validate științific, să nu ne abatem de la normele de igienă necesare pentru a ne proteja sănătatea și să utilizăm corect, în dozele recomandate, produse care se eliberează fără rețetă,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Alături de alte organizații active în domeniu la nivel internațional, RASCI marchează în perioada 16-22 noiembrie Săptămâna Îngrijirii Personale, cu tema „Practică îngrijirea personală pe tot parcursul vieții” („Live Self-Care for Life). Acesta este al doilea an în care RASCI susține în mod public inițiativa, în linie cu propriile eforturi de creștere a nivelului de educație pentru sănătate în rândul populației, demarate încă de la înființarea Asociației. Săptămâna Îngrijirii Personale este organizată de către Self Care Forum încă din 2010, cu obiectivul de a promova îmbunătățirea educației pentru sănătate și responsabilizarea cetățenilor referitor la autogestionarea stării de sănătate.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă a acestor categorii de produse prin informarea corectă și educarea consumatorilor şi pacienţilor din România.

În acest sens, asociația desfășoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional asumat pe termen lung, care își propune să contribuie la informarea, educarea și  responsabilizarea consumatorilor și pacienților români cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.