skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Îngrijirea personală pe perioada pandemiei COVID-19

Îngrijirea personală începe cu comportamente și rutine zilnice, deprinse de obicei în copilărie, cum ar fi spălarea mâinilor, adoptarea unei diete echilibrate, o bună igienă orală sau utilizarea produselor in categoria  medicamentelor fără prescripție medicală, a suplimentelor alimentare sau a dispozitivelor medicale după caz ​​pentru boli minore.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), automedicația responsabilă este un element important în practica îngrijirii personale. Pe lângă utilizarea mai eficientă a resurselor medicale și eliberarea timpului pentru medici, care se pot concentra asupra cazurilor severe, automedicația responsabilă permite o mai mare abilitare a oamenilor prin implicarea lor în propriul tratament. Toate acestea constituie avantaje majore într-un moment în care sistemele de sănătate la nivel global sunt nevoite să facă față provocărilor impuse de pandemia COVID-19.

Pentru a cartografia și evidenția dovezile existente despre importanța îngrijirii personale în această perioadă, AESGP, vocea sectorului de îngrijire personală din Europa, la care RASCI este afiliată încă de la înființare, a publicat raportul său faptic „Îngrijirea personală în timpul și după pandemia COVID-19: privire de ansamblu la distanță de 1 an”. Mai jos puteți găsi câteva dintre informațiile incluse în acest raport.

Schimbări de comportament cu privire la îngrijirea personală, determinate de contextul pandemic

Schimbările profunde în rutina zilnică și un flux enorm de informații despre COVID-19 au dus la niveluri de anxietate și frică fără precedent. Studii efectuate la nivel global au confirmat că majoritatea respondenților au manifestat simptome ușoare sau moderat spre severe de depresie și anxietate în timpul pandemiei. Una dintre consecințele acestui fenomen a fost „panica cumpărăturilor”, care s-a resimțit nu doar în sectorul alimentar, ci și la nivelul produselor de îngrijire personală, de la cele pentru igienă, la medicamentele OTC.

În martie 2020, a existat o creștere semnificativă a vânzărilor de produse fără rețetă care conțin paracetamol. Au existat două motive evidente pentru acest lucru. În primul rând, febra este unul dintre cele mai frecvente simptome ale COVID-19 și paracetamolul este unul dintre cele mai cunoscute medicamente antipiretice. În al doilea rând, au existat informații inițiale – care ulterior s-au dovedit a fi neîntemeiate – cum că ibuprofenul, o alternativă comună la paracetamol, ar fi contraindicat în tratamentul COVID-19. Deși studiile ulterioare au dezmințit această afirmație, aceasta fusese deja popularizată prin intermediul mass-media. La astfel de comportamente au contribuit atât creșterea cazurilor, cât și cea a volumului de informații și de dezinformare disponibile în spațiul public.

Pandemia a generat schimbări comportamentale pe scară largă, observându-se un interes tot mai mare pentru practici de îngrijire personală pe parcursul anului 2020 în toată Europa, o tendință generală identificată fiind aceea că oamenii au devenit mai dispuși să își trateze singuri afecțiunile minore sau să ceară sfatul farmaciștilor în gestionarea acestora.

Telemedicina s-a dovedit a fi o alternativă viabilă la consultațiile medicale directe și un instrument complementar eficient pentru a ajuta populația pe perioada restricțiilor impuse de pandemie. O altă tendință observată a fost schimbarea comportamentelor de cumpărare, cu o preferință pentru o mai mare utilizare a comerțului electronic, inclusiv la nivelul farmaciilor online.

Importanța îngrijirii personale în menținerea sănătății

În contextul restricțiilor cu privire la mobilitatea persoanelor și a perioadelor succesive de carantină și izolare, a devenit mai evident ca oricând că îngrijirea personală a contribuit semnificativ la prevenirea răspândirii infecțiilor și la asigurarea resurselor medicale de bază pentru cei mai nevoiași, permițând oricui să-și asume un rol mai activ în gestionarea propriei sănătăți.

Eforturile de încurajare a populației să practice îngrijirea personală ca un prim pas în gestionarea eficientă a stării de sănătate ar trebui să continue și după depășirea pandemiei. Educația pentru sănătate joacă un rol crucial în încurajarea alegerilor responsabile cu privire la sănătate. De aceea este important ca aceasta să se regăsească în toate ciclurile educaționale, pentru ca informarea corectă, din surse avizate, și aplicarea unor comportamente profilactice responsabile să devină o rutină la nivelul populației.

Raport AESGP „Îngrijirea personală în timpul și după pandemia COVID-19: privire de ansamblu la distanță de 1 an”:  https://aesgp.eu/content/uploads/2021/06/AESGP_PP_COVID19_2021.pdf