Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Luna Îngrijirii Personale: RASCI se alătură inițiativei mondiale pentru o îngrijire personală responsabilă

RASCI se alătură inițiativei globale lansate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), menită să promoveze importanța autoîngrijirii și să crească gradul de conștientizare cu privire la aceasta. 24 iunie marchează începutul Lunii Îngrijirii Personale, care se înceheie cu Ziua Internațională a Îngrijirii Personale, pe 24 iulie. Această zi simbolică a fost aleasă pentru a tranmite că îngrijirea personală poate fi practicată „24 de ore pe zi/ 7 zile pe săptămână”.

Luna Îngrijirii Personale aduce în prim plan importanța promovării sănătății și prevenției în rândul populației, subliniind faptul că fiecare persoană este responsabilă pentru propria sănătate și stare de bine. OMS încurajează adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum alimentația echilibrată, exercițiile fizice regulate, gestionarea stresului și somnul adecvat.

De asemenea, în cadrul aceleiași inițiative, se pune accent pe informarea corectă a populației cu privire la utilizarea responsabilă a medicamentelor fără prescripție, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngijire personală, în conformitate cu recomandările specialiștilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea personală implică luarea unor măsuri proactive pentru menținerea și promovarea sănătății. Aceasta include adoptarea unor obiceiuri sănătoase de alimentație, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului, igiena personală corespunzătoare și monitorizarea semnelor și simptomelor care pot indica o afecțiune.

„Luna Îngrijirii Personale oferă o oportunitate unică pentru a pune în valoare beneficiile și importanța acestui concept și pentru a educa populația cu privire la metodele de promovare a unei vieți sănătoase prin intermediul îngrijirii personale. Este important să ne informăm în mod corect și să ne bazăm pe surse de încredere atunci când ne gestionăm starea de sănătate, întrucât autoîngrijirea nu înseamnă să înlocuim asistența medicală profesionistă, ci să fim parteneri activi în propria noastră îngrijire. În acest context, RASCI își asumă rolul de susținător al inițiativei și dorește să sublinieze importanța unui comportament responsabil față de propria sănătate,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

De ce este atât de importantă îngrijirea personală?

În primul rând, îngrijirea personală le conferă oamenilor puterea de a a-și gestiona propria sănătate. Pe lângă acest aspect moral, există o nevoie stringentă în contextul presiunii crescute asupra sistemelor de sanatate, la nivel global:

  • 4,3 miliarde de oameni au acces insuficient la servicii medicale esențiale;
  • Deficitul global de personal medical necesar pentru a atinge și menține Obiectivele de Sănătate Universală (UHC) se estimează a crește la 18 milioane până în 2030;
  • Una din cinci persoane din populația mondială trăiește în prezent o criză umanitară, în care sistemele de sănătate se confruntă cu provocări în livrarea de servicii medicale de bază;
  • Pandemiile, cum ar fi COVID-19, conflictele armate și schimbările climatice au perturbat și pus presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate la nivel global.

Îngrijirea personală și intervențiile de self-care fac parte din viitorul asistenței medicale. Acestea nu ar trebui să înlocuiască sistemele de sănătate, ci să le îmbunătățească. Prin promovarea autonomiei și responsabilității individuale, îngrijirea personală poate contribui la reducerea poverilor asupra sistemelor de sănătate, permițând acestora să se concentreze pe situațiile de urgență și pe pacienții cu nevoi critice.

RASCI susține misiunea OMS de a îmbunătăți accesul la îngrijirea personală și promovează informarea, educarea și responsabilizarea publicului cu privire la beneficiile îngrijirii personale.