Ziua Internațională a Îngrijirii Personale 2024 În fiecare an, în data de 24 iulie, RASCI marchează…
RASCI atrage atenția asupra riscului introducerii pe piață a unor produse de protecție contrafăcute sau neconforme ȋn contextul pandemiei COVID-19
Având în vedere creșterea cererii de dispozitive medicale de protecție individuală în contextul evoluției pandemiei COVID-19, precum și relaxarea procedurilor de avizare a acestor produse în condițiile date, este necesar un control sporit din partea autorităților abilitate pentru a putea preveni și limita cazurile de punere pe piață a unor produse contrafăcute sau neconforme.
Punerea pe piață și promovarea de dispozitive medicale, echipamente de protecție sau dezinfectanți a unor produse care nu asigură protecția necesară conform instrucțiunilor promovate, pentru care nu există documentația ce atestă calitatea de dispozitive medicale sau care nu îndeplinesc condițiile legale pentru clasificarea asumată, pot avea un impact direct asupra sănătății populației.
Totodată, trebuie luate toate măsurile pentru ca publicul să fie informat corect cu privire la produsele pe care le achiziționează, care sunt proprietățile acestora și care sunt rezultatele pe care le pot aștepta în termeni de protecție împotriva infecției cu noul coronavirus sau al altor patogeni.
Altfel, există riscul ca, prin utilizarea pe scară largă a unor produse neconforme sau contrafăcute, să se înregistreze o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, în măsura în care aceste produse nu asigură standardul de protecție. În plus, considerând suficiente astfel de produse, populația ar putea să nu mai respecte cu suficientă strictețe celelalte măsuri de protecție recomandate de autorități, cu consecințe negative imediate pentru sănătatea publică.
Astfel, RASCI își exprimă angajamentul și disponibilitatea de a susține autoritățile din România în eforturile de informare a populației și a personalului medical, în general, și în contextul pandemiei de COVID-19, în special, considerând necesară demararea unor acțiuni de control în piață la nivelul autorităților din domeniul sănătății și al celor vizând protecția consumatorilor și concurența loială.
Mai mult, considerăm că sunt necesare atât demersuri din partea autorităților pentru a corecta fenomenul de punere pe piață a unor produse neconforme sau contrafăcute, cât și măsuri de informare corectă a populației cu privire la efectul protectiv real al respectivelor produse.
Informarea constantă, completă și coerentă pe fondul evoluției epidemiologice este necesară mai ales în contextul recomandărilor recente referitoarea la purtarea măștilor de față emise de organismele relevante, printre care Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și preluate de mai multe autorități la nivel național, inclusiv Ministerului Sănătății din România. Astfel, potrivit acestora, se recomandă utilizarea cu prioritate a măștilor medicale de către profesioniștii din domeniul sănătății. Totodată, autoritățile consideră că purtarea măștilor simple din textile în rândul populației ar putea încetini răspândirea noului coronavirus, acestea fiind utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut. Cu toate acestea, purtarea măștilor de față se recomandă să fie utilizată ca o măsură suplimentară de protecție a sănătății publice fără să înlocuiască măsurile de prevenție comunicate de autorități, precum păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor.