Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

RASCI susține recomandările Agenției Europene a Medicamentului cu privire la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene în infecția COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis recomandările sale cu privire la utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) în tratarea COVID-19 ca urmare a comunicărilor circulate în ultima perioadă, în special prin intermediul mediilor de socializare. Acestea exprimau o îngrijorare crescută referitoare la potențialul unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, de agravare a infecției cu noul coronavirus (COVID-19).

Potrivit comunicatului emis de către EMA și preluat și publicat de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), „în prezent nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea COVID-19”.  EMA monitorizează atent situația, urmând să analizeze orice informații nou apărute în această problemă în contextul pandemic actual.

EMA recomandă ca, în tratamentul infecției cu COVID-19, pacienții și cadrele medicale să ia în considerare toate opțiunile de tratament disponibile, inclusiv paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene, ținându-se cont de beneficiile și de riscurile acestora, potrivit informațiilor despre medicamente, precum și de ghidurile naționale de tratament din state membre UE, cele mai multe dintre acestea recomandând paracetamolul ca prima opțiune de tratament pentru febră sau durere. Recomandările actuale includ că medicamentele de tip AINS să fie utilizate în cea mai mică doză eficace și pe termen cât mai scurt posibil.

Totodată, prin aceeași comunicare se transmite că nu există nicio justificare științifică pentru întreruperea tratamentului cu ibuprofen, lucru deosebit de important pentru pacienții care utilizează ibuprofen sau alte medicamente AINS pentru tratarea unor boli cronice. Însă, pacienților care au nelămuriri sau au simptome specifice COVID-19, li se recomandă să consulte medicul.

RASCI susține nevoia de informare corectă a cetățenilor, din surse oficiale, în efortul de a combate dezinformarea propagată cu precădere în mediul online, ce are potențialul de a afecta în mod negativ sănătatea cetățenilor.

Informații despre ibuprofen

În UE, ibuprofenul este în cele mai multe cazuri autorizat prin proceduri naționale, cu indicația de utilizare ca analgezic, iar în unele țări și ca antipiretic (medicament pentru combaterea febrei). Este disponibil pe scară largă ca medicament cu eliberare fără rețetă, precum și pe baza de prescripție medicală. Ibuprofenul cu administrare orală, în doze de 100 mg, 200 mg sau 400 mg și soluții orale (over the counter – OTC , fără sau pe bază de prescripție medicală) se utilizează, în funcție de forma de prezentare, la adulți, copii și sugari începând cu vârsta de trei luni, în vederea tratamentului pe termen scurt al febrei și/sau durerii, în caz de dureri de cap, gripă, afecțiuni dentare și dismenoree. Ibuprofenul este prescris totodată și pentru tratamentul artritei și afecțiunilor reumatice.