Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Logo RASCI

Siguranța consumatorului român este pusă în pericol de către forma actuală a proiectului de lege care dorește să reglementeze suplimentele alimentare, potrivit reprezentanților RASCI

RASCI,asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, trage un nou semnal de alarmă asupra necesității existenței unui cadru legislativ coerent care să reglementeze unitar toate produsele clasificate drept suplimente alimentare.

Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de niște prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziției și calității tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piața din România. Doar așa va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate și siguranță pentru consumatori, aliniat la normele și reglementările europene în vigoare.

Avem nevoie de un cadru legislativ transparent și predictibil, de o legislație mult mai clară, care să nu lase loc nici unei interpretări. Legea suplimentelor este o lege al cărei impact se resimte imediat în menținerea sau în creșterea gradului de siguranță a sănătății consumatorului, așa ca sperăm ca proiectul de lege, care stă in Parlament din 2012, să treacă cât mai curând într-o formă care să vină în beneficiul românilor.

Credem că doar o autoritate unică care să își asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, așa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, precum și un cadrul legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme.

Având în vedere că publicitatea este una dintre principalele surse de informare pentru consumatori, o altă zonă care are nevoie de un cadru legislativ clar și unitar este publicitatea la suplimente alimentare. Derapajele actuale din comunicare, informațiile incomplete, incorecte sau înșelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripție medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăți.

Ca și în alte domenii, credem că este utilă constituirea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai tuturor parților implicate, care să contribuie prin expertiza lor la îmbunătățirea cadrului legislativ actual.

Le punem la dispoziție autorităților atât experiența pe care o au membrii RASCI – producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România, cât și expertiza dobândită prin afilierea la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), organizația europeană care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale. RASCI susține dreptul românilor la informare corectă și acces neîngrădit la suplimente alimentare sigure și de înaltă calitate. Toate produsele din categoriile pe care le reprezintă RASCI trec printr-un proces riguros de fabricație, fiind atent verificate și avizate, conform legislației naționale și europene în vigoare. Produsele finale sunt evaluate și testate în așa fel încât acestea să poată fi administrate în condiții de maximă siguranță. Indiferent dacă le-au mai folosit și în trecut, este foarte important ca utilizatorii acestor produse să citească de fiecare dată informațiile care se regăsesc în prospectul sau pe eticheta, respectiv ambalajul acestora. Din acestea pot afla în ce categorie se încadrează produsele, compoziția acestora, indicațiile de administrare sau utilizare și posibilele reacții adverse ale acestora.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.