skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Îngrijirea personală și combaterea rezistenței la antibiotice

Rezistența la antimicrobiene (AMR) se află printre primele 10 amenințări globale pentru sănătatea publică, conform Organizației Mondiale a Sănătății[1]. Menținerea eficacității antibioticelor și lupta împotriva rezistenței la antibiotice reprezintă o problemă reală de sănătate publică. O provocare în care îngrijirea personală responsabilă poate juca un rol de important.[2] Promovarea produselor de îngrijire personală în locul administrării de antibiotice, atunci când situația o permite și recomandă, contribuie la menținerea eficacității antibioticelor și reprezintă intervenții importante în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene.

Încurajarea îngrijirii personale în situații inadecvate consumului de antibiotice

Una dintre cele mai comune situații în care oamenii recurg la consumul de antibiotice este reprezentată de prezența simptomelor de răceală și gripă. Însă, acestea sunt cel mai probabil cauzate de infecții virale asupra cărora antibioticele nu au niciun efect. În schimb, pot fi de obicei autogestionate, fără să fie necesar un consult medical, dacă pacientul nu are comorbidități. Echipa de farmacie are un rol esențial în a descuraja utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor care ar putea contribui la rezistența antimicrobiană.

Cercetările sugerează că prescrierea inadecvată ar putea rezulta din cauza pacienților care așteaptă sau solicită antibiotice fără a înțelege că acestea ar putea să nu fie eficiente pentru boala lor[3]. Echipele din farmacie pot aborda această lipsă de înțelegere oferind sfaturi atunci când clienții care vizitează farmacia prezintă simptome de răceală sau gripă. Acolo unde este cazul, personalul poate recomanda medicamente fără rețetă care pot atenua simptomele, poate oferi sfaturi de îngrijire personală, cum ar fi odihna și hidratarea corespunzătoare sau poate explica faptul că febra este un semn că organismul luptă cu infecția și că de obicei se îmbunătățește de la sine. De asemenea, pacienților ar trebui să li se reamintească să-și arunce șervețelele uzate și să se spele frecvent pe mâini pentru a evita răspândirea infecției.

Riscurile rezistenței la antimicrobiene

În perioada 2012–2021, pe teritoriul UE/SEE s-a observat o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a consumului de antibiotice, atât la nivelul comunității (ca parte a serviciilor de medicină de familie), cât și în spitale[4].

Este posibil ca factorii asociați pandemiei de COVID-19 să fi avut un impact asupra consumului de antibiotice în comunitățile din UE/SEE începând din 2020 (de exemplu, schimbări în modalitățile de transmitere a bolii, în comportamentul de solicitare a îngrijirilor de sănătate, în practicile de prescriere și o incidență mai scăzută a infecțiilor tractului respirator neasociate COVID-19, atribuite intervențiilor non-farmaceutice). Cu toate acestea, creșterea raportului dintre antibioticele cu spectru „larg” și „restrâns” utilizate în comunitate s-a accelerat în 2020 și 2021[5].

Rezistența la antimicrobiene (RAM) reprezintă în continuare o problemă importantă în UE/SEE, iar eforturile de a reduce și mai mult utilizarea nejustificată de antibiotice și de a îmbunătăți practicile de prevenire și control al infecțiilor trebuie să continue, astfel încât să obținem o diminuare semnificativă a consumului de antibiotice.

Ziua Europeană a Sensibilizării cu Privire la Antibiotice

Ziua europeană a sensibilizării cu privire la antibiotice este o inițiativă europeană anuală în domeniul sănătății, care are loc la 18 noiembrie, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la amenințarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene și la importanța utilizării prudente a antibioticelor. Ea este coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, în parteneriat cu Săptămâna mondială de sensibilizare cu privire la antimicrobiene (18 – 24 noiembrie).

Ziua Europeană de Conștientizare a Antibioticelor (EAAD) și Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene (WAAW) au loc în fiecare noiembrie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințarea rezistenței la antimicrobiene și la importanța utilizării prudente a antibioticelor.


[1] https://cdn.who.int/media/docs/default-source/antimicrobial-resistance/amr-factsheet.pdf?sfvrsn=7c29d6d1_0

[2] https://rasci.ro/rolul-ingrijirii-personale-in-combaterea-rezistentei-antimicrobiene/

[3] Sirota M, Round T, Samaranayaka S & Kostopoulou O. Health Psychol 2017;36(4):402–409. doi: 10.1037/hea0000456

[4] https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/eaad-2022-launch

[5] Idem 4