skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Segmentul de piață OTC – creștere de 3% față de trimestrul al doilea și 13% față de aceeași perioadă a anului trecut

Segmentul de piață OTC, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală a înregistrat o creștere moderată în al treilea trimestru al anului față de perioada aprilie-iunie, de aproximativ 3%. Cu toate acestea, față de aceeași perioadă a anului trecut, vânzările acestui segment de piață au crescut cu aproximativ 13%, de la 739,8 milioane de lei ȋn T3 2017 la 835,3 milioane de lei ȋn T3 2018.

Potrivit datelor Cegedim, în perioada iulie-septembrie 2018, piața de produse OTC din România a înregistrat vânzări de 835,3 milioane de lei, cu 25 de milioane de lei mai mult față de trimestrul precedent, volumul de vânzări în primele nouă luni ale anului fiind de aproximativ 2,5 miliarde de lei.

Cele mai cumpărate produse au fost cele din categoria Lifestyle OTC[1], urmate de categoria de produse cu indicație în afecțiunile gastrointestinale, respectiv de produsele din categoria răceală, gripă și alergii. Ultimele poziții în topul preferințelor, în funcție de volumele de vânzări, revin produselor din categoriile vitamine, minerale și suplimente, respectiv dermatologice.

Astfel, cea mai mare cotă de piață o au produsele din categoria Lifestyle OTC, 23,3%, cu vânzări de 194,4 milioane de lei, urmate de cele pentru afecțiuni gastrointestinale, 20,9%, corespunzătoare unui volum de vânzări de 174,2 milioane de lei, și de cele pentru răceală, gripă și alergii , cu 15,8% cotă de piață și vânzări de 131,7 milioane de lei.

Deși produsele din categoria răceală, gripă și alergii înregistrează cea mai mare creștere a vânzărilor față de trimestrul al treilea al anului trecut, respectiv 20,9%, comparativ cu trimestrul precedent al anului curent, categoria produselor dermatologice conduce detașat în topul creșterilor de vânzări, cu o majorare 13,7 milioane de lei, echivalentul a 19,5% față de T2 2018. Aceasta este urmată de categoria produselor analgezice, ale cărei volume de vânzări au fost mai mari cu 10,3 milioane față de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă o majorare cu 9,3%.

Comparativ cu trimestrul al doilea al anului, în perioada de vară s-au vândut mai puține produse din categoria răceală, gripă și alergii, în cuantum de 131,7 milioane de lei, față de 145 de milioane de lei. Așadar, în ciuda volumului de vânzări ce situează această categorie de produse în topul preferințelor românilor în perioada iulie-septembrie, aceasta a înregistrat de fapt o scădere de aproximativ 10% față de trimestrul precedent.

De asemenea, în acceași perioada, și vitaminele, mineralele și suplimentele alimentare au fost cumpărate mai puțin, înregistrând vânzări mai mici cu 1,14%, de la 104,8 milioane de lei în T2 2018 la 103,6 milioane de lei în T3 2018.

RASCI, ca entitate reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, susține administrarea responsabilă și avizată prin informarea corectă și educarea consumatorilor din România.

Începând cu anul trecut, asociația desfășoară campania „Despre sănătate, cu responsabilitate”, un demers educațional pe termen lung, care urmărește să contribuie nu doar la informarea, ci și la responsabilizarea consumatorilor, astfel încât aceștia să fie conștienți că sănătatea lor depinde de ei și că trebuie să folosească în mod corect produsele din aceste categorii.

În data de 30 octombrie 2018, RASCI a inițiat o dezbatere cu reprezentanți ai autorităților, profesioniștilor din domeniul sănătății, industriei farmaceutice, dar și ai organizațiilor reprezentative pentru consumatori și pacienți, respectiv pentru studenții farmaciști și mediciniști, marcând astfel un an de la lansarea campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Informarea corectă, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români în vederea gestionării stării lor de sănătate, crearea unui cadru legislativ unitar pentru segmentul reprezentat, implicațiile și beneficiile principiului de automedicație responsabilă la nivel social și economic au fost principalele subiecte ale acestei dezbateri.

Campania se bucură încă de la început de sprijinul Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Colegiului Farmaciștilor din România (CFR) și al Consiliului Român pentru Publicitate (RAC). Acestora li s-au alăturat și Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB), Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB),  Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Asociația Info-Sănătate, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Colegiul Pacienților și Asociația Sănătate pentru Comunitate.

Mai multe informații despre campanie sunt disponibile pe site-ul și pagina de Facebook ale acesteia, www.aleginformat.ro și https://www.facebook.com/aleginformat/.

Despre RASCI

RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro, reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Pfizer, Fildas, Terapia, Antibiotice, Berlin-Chemie, WÖRWAG Pharma, Aboca, Omega Pharma și Ipsen.

Asociația urmărește nu doar informarea, ci și responsabilizarea consumatorilor. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor noastre, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul medical, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare a acestor produse.

RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală ȋn Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.

[1]Categoria Lifestyle OTC include produse OTC care se adresează sistemului cardiovascular, reducerii colesterolului, sistemului urinar, îngrijirii ochilor și urechilor, sistemului musculo-scheletic, sănătății sexuale, îngrijirii orale, produse recomandate în tulburări ale somnului, produse utilizate pentru controlul greutății, soluții anti-fumat.

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.