skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Utilizarea rațională și responsabilă a produselor și serviciilor de îngrijire personală

Utilizarea rațională și responsabilă a produselor și serviciilor de sănătate ca parte a îngrijirii personale presupune ca indivizii să își gestioneze în siguranță și eficient sănătatea (și orice afecțiuni cotidiene sau afecțiuni minore), după caz, cu produse ce se eliberează fără prescripție medicală (medicamente OTC, suplimente alimentare, dispozitive medicale pentru îngrijire personală) sau servicii reprezentative pentru zona de self-care. Acestea sunt „instrumente” de îngrijire personală ce susțin conștientizarea populației cu privire la autoîngrijirea sănătății și adoptarea de obiceiuri sănătoase și pot include utilizarea de:

  • Medicamente pe bază de prescripție medicală (în colaborare cu un medic)
  • Medicamente OTC, ce se eliberează fără prescripție medicală și nu necesită control medical
  • Dispozitive medicale și alte produse pentru îngrijire personală utilizate în scop preventiv (ex: produse pentru îngrijirea orală, produse împotriva acțiunii insectelor, etc.)
  • Dispozitive medicale pentru diagnosticare și monitorizare (ex: tensiometre pentru uz personal)
  • Suplimente alimentare pe bază de vitamine și minerale și suplimente alimentare pe bază de plante
  • Medicamente OTC și dispozitive medicale pentru controlul/ eliminarea dependenței de anumite substanțe (ex: gumă/ spray/ plasturi cu destinație în tratamentul dependenței de nicotină sau ca suport în renunțarea la fumat)
  • Servicii de nutriție și bunăstare fizică (ex: planificare nutrițională, abonamente la sală, coaching/ terapie)
  • Servicii de sănătate (ex: programe de renunțare la fumat, etc.)

Rolul îngrijirii personale în gestionarea propriei stări de sănătate

Îngrijirea personală face parte din viața noastră de zi cu zi indiferent dacă suntem sau nu conștienți de asta. Îngrijirea personală este atât un set de activități, cât și un ciclu repetitiv de comportamente (Acțiune → Monitorizare → Recunoaștere → Evaluare→ Acțiune). Prin aplicarea unor practici corecte de îngrijire personală, oamenii pot fi mai sănătoși și pot rămâne sănătoși mai mult timp, gestionându-și singuri afecțiunile minore. De asemenea, pot gestiona, întârzia sau chiar preveni apariția bolilor determinate de stilul de viață, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul.

Îngrijirea personală nu înseamnă lipsă de grijă și nici nu înseamnă că oamenii sunt lăsați pur și simplu să aibă grijă de ei înșiși fără sprijin extern. Mai degrabă, îngrijirea personală urmărește să elimine dependența inutilă/ abuzivă de profesioniștii din domeniul sănătății și sistemele de sănătate în anumite situații, permițându-le oamenilor – cu sprijinul, instrumentele și cunoștințele adecvate – să aibă mai multă grijă de ei înșiși.

Îngrijirea personală prezintă oportunități uriașe pentru toate părțile interesate, inclusiv consumatori/ pacienți, profesioniști din domeniul sănătății, autorități și sisteme de sănătate.

  • Potrivit datelor AESGP – Association of te European Self-Care Industry, 1,2 miliarde de probleme minore de sănătate sunt autogestionate în fiecare an în Europa cu ajutorul produselor de îngrijire personală. Astfel, sistemele de sănătate și economiile naționale economisesc 34 de miliarde EUR pe an, care altfel ar fi fost cheltuite pentru programări la medic nu neapărat necesare, pentru cheltuieli medicale și pentru timpul lipsit de la muncă.
  • Totodată, îngrijirea personală reduce și povara asupra sistemelor de sănătate, permițând medicilor să se concentreze asupra cazurilor mai complexe și mai grave[1]

Pilonii îngrijirii personale

Potrivit Fundației Internaționale pentru Îngrijire Personală (ISF), există șapte piloni ai îngrijirii personale[2].

Pilon 1 – Informare și educație pentru sănătate

Acestea presupun capacitatea indivizilor de a obține, procesa și înțelege informațiile și serviciile de sănătate de bază necesare pentru a lua deciziile de sănătate adecvate. Educația în domeniul sănătății le permite oamenilor să înțeleagă beneficiile îngrijirii personale, de exemplu, periajul și folosirea aței dentare obișnuite vor preveni boala parodontală, în timp ce exercițiile fizice pot contribui la combaterea sedentarismului și a bolilor asociate acestui fenomen, cum este cazul bolilor cardiovasculare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, „în mod ideal, o persoană cu cunoștințe despre sănătate este capabilă să caute și să evalueze informațiile necesare: să înțeleagă și să urmeze instrucțiuni de îngrijire personală, să planifice și să realizeze ajustările stilului de viață necesare pentru îmbunătățirea sănătății proprii, să ia decizii informate pozitive în materie de sănătate, să știe cum și când să solicite asistența medicală atunci când aceasta este necesară, să împărtășească activități de promovare a sănătății cu alții și să abordeze problemele de sănătate în comunitate și societate” [3].

Pilon 2 – Sănătate mintală, conștientizare de sine și capacitate de acțiune

Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea mintală ca fiind o stare de bine în care fiecare individ își realizează propriul potențial, poate face față stresului normal al vieții, poate lucra productiv și este capabil să aducă o contribuție comunității sale[4]. Acest pilon presupune conștientizarea propriei stări de sănătate, precum și capacitatea indivizilor de a identifica și măsura factorii care contribuie la aceasta (ex: sănătate orală, nivel de activitate fizică, regim alimentare, indicatori generali de sănătate – indice masă corporală, nivel colesterol, puls și tensiune arterială, etc.)

Pilon 3 – Activitate fizică

Activitatea fizică regulată de intensitate moderată – cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau participarea în diferite sporturi – îmbunătățește semnificativ sănătatea, starea fizică și starea de spirit.

Pilon 4 – Dietă sănătoasă

Dieta este considerată unul dintre cei doi factori de risc primari pentru bolile netransmisibile, alături de nivelul de activitatea fizică. S-a demonstrat în mod repetat că menținerea unei diete sănătoase are beneficii preventive, reducând riscul apariției multor boli netransmisibile.

Pilon 5 – Evitarea factorilor de risc

Atenuarea riscurilor, din punct de vedere al sănătății, se referă la evitarea sau reducerea comportamentelor care cresc direct riscul de îmbolnăvire sau deces. În linii mari, atenuarea riscurilor implică activități precum vaccinarea împotriva bolilor infecțioase, renunțarea la fumat, practicarea sexului protejat, consumul moderat de alcool, folosirea protecției solare, conducerea cu grijă și purtarea centurii de siguranță, purtarea căștii de protecție în timpul mersului pe bicicletă.

Pilon 6 – Igienă personală adecvată

O bună igienă include un set specific de practici asociate cu păstrarea sănătății, de exemplu menținerea unui mediu curat de viață și de lucru, consumul de apă potabilă, spălarea mâinilor și prevenirea răspândirii bolilor transmisibile.

Pilon 7 – Utilizarea rațională și responsabilă a produselor și serviciilor de îngrijire personală

Aceasta presupune utilizarea informată, sigură și eficientă a produselor/ serviciilor de către indivizi, pentru a-și gestiona mai bine propria sănătate. Pentru aceasta, este nevoie ca indivizii să apeleze numai la produse și servicii sigure și de calitate. Produsele și serviciile de îngrijire personală sunt cel mai bine utilizate pentru afecțiuni minore sau pentru afecțiuni cronice după un diagnostic medical inițial.

Educare și responsabilizare în gestionarea propriei sănătăți

Utilizarea rațională și responsabilă a produselor și serviciilor de îngrijire personală poate reprezenta o opțiune eficientă de îngrijire a sănătății. Aceasta ar aduce beneficii atât pentru consumatori și pacienți, cât și pentru personalul medical și pentru întregul sistem de sănătate.

  • Aproximativ 9,7 miliarde de pachete de medicamente fără prescripție medicală și 1 miliard de pachete de minerale și vitamine au fost cumpărate de europeni în 2019 pentru a le îmbunătăți sănătatea și a contribui la bunăstarea lor[5].

Utilizarea rațională și responsabilă a produselor sau serviciilor de îngrijire personală poate întârzia sau împiedica dezvoltarea anumitor afecțiuni și încurajează o mai mare independență a indivizilor în gestionarea afecțiunilor minore sau sănătății, în general. Educarea și responsabilizarea indivizilor în acest sens poate duce la creșterea calităţii vieții.

Câteva dintre recomandările de bază ale Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la utilizarea rațională și responsabilă a produselor ce se eliberează fără prescripție medicală ca practică de îngrijire personală se referă la:

  • citirea și respectarea informațiilor și instrucțiunilor din prospect și/sau de pe etichetă;
  • acordarea unei atenții sporite la posibile interacțiuni ale produselor utilizate cu anumite alimente, alcool sau produse pe bază de tutun, precum și cu alte produse din aceeași categorie sau medicamente cu prescripție medicală pentru anumite afecțiuni cronice;
  • solicitarea sfatului farmacistului sau medicului atunci când există informații neclare;
  • declararea efectelor secundare întâmpinate la utilizarea unui anumit medicament OTC sau dispozitiv pentru îngrijire personală;
  • consultarea medicului în situația în care simptomele nu sunt deja cunoscute sau acestea persistă.

[1] https://rasci.ro/ingrijirea-personala-in-europa-impactul-economic-si-social-asupra-indivizilor-si-societatii/

[2] https://isfglobal.org/practise-self-care/the-seven-pillars-of-self-care/

[3] Organizația Mondială a Sănătății – Educația pentru sănătate: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/128703/e96854.pdf

[4] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/mental-health-strengthening-our-response

[5] https://aesgp.eu/who-we-are