skip to Main Content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Viitorul Ingrijirii Personale

Viitorul îngrijirii personale

  • Îngrijirea personală nu este un înlocuitor pentru sistemele de sănătate, dar este o modalitate de a sprijini reziliența acestora
  • Aceasta poate reduce presiunea asupra serviciilor de sănătate și poate îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate pentru persoanele vulnerabile

Cea mai mare provocare în a schimba modul în care oamenii se raportează la gestionarea sănătății și la asistența medicală, este aceea de a îi face să realizeze că este nevoie să punem accentul pe prevenție, în loc de tratament, pentru a le ușura viața și a le oferi mai multe oportunități de a avea grijă de propria sănătate.

Îngrijirea personală contribuie la sporirea bunăstării populației, aduce beneficii economice societății și permite ca serviciile de sănătate publice și private să fie utilizate mai eficient, întrucât permite profesioniștilor din domeniul sănătății să dedice mai mult timp tratării pacienților cu afecțiuni ce solicită intervenția acestora.

Ce ar trebui să știm despre îngrijirea personală?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea personală reprezintă capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a preveni bolile, de a-și menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății. 

Îngrijirea personală este practica indivizilor care își îngrijesc propria sănătate folosind cunoștințele și informațiile disponibile. Aceasta implică un proces de luare a deciziilor care responsabilizează indivizii să aibă grijă de propria sănătate în mod eficient și convenabil, în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății, după cum este necesar.

Îngrijirea de sine implică:
  • Alegerea unui stil de viață sănătos – a fi activ fizic și a mânca sănătos;
  • Evitarea obiceiurilor de viață nesănătoase – evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool;
  • Utilizarea responsabilă a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală;
  • Recunoașterea simptomelor – recunoașterea simptomelor sau identificarea acestora în parteneriat cu un profesionist din domeniul sănătății, acolo unde este necesar;
  • Automonitorizare – verificarea semnelor de deteriorare sau îmbunătățire;
  • Autogestionare – gestionarea simptomelor identificate, fie individual, fie în parteneriat cu un profesionist din domeniul sănătății.

De ce este nevoie de îngrijire personală?

Mai mulți factori cheie modelează viitorul industriei de îngrijire personală. Chiar și înainte de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prezicea că, dacă lumea va continua pe aceeași traiectorie, mai puțin de jumătate din populația lumii va avea acces la servicii de sănătate de bază până în 2030, și că va exista un deficit estimat de 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății[1].

Până în 2050, vor fi două miliarde de oameni cu vârsta peste 60 de ani la nivel global, reprezentând 21% din populația lumii[2]. Pe măsură ce populația mondială crește și îmbătrânește, nevoia de îngrijire personală sigură și eficientă va crește odată cu aceasta. Acest lucru va implica un efort considerabil din partea profesioniștilor din domeniul sănătății și a industriei în educarea populației cu privire la practicile de îngrijire personală.

Viitorul îngrijirii personale, încotro?

Îngrijirea personală poate ușura povara asupra sistemelor de sănătate supraîncărcate, mai ales în urma pandemiei COVID-19, poate reduce costurile și crește eficacitatea îngrijirii sănătății:

1. Promovarea îngrijirii de sine poate fi benefică atât pentru indivizi, cât și pentru economii

Economiile de costuri asociate cu îngrijirea personală sunt benefice pentru întreaga societate – pentru pacient, pentru sistemul de sănătate și pentru economie în general.

  • Europa: trecerea de la statutul de prescripție medicală (Rx) la statutul fără prescripție medicală (OTC) a 5% din medicamentele de pe piața europeană ar duce la economii totale anuale de peste 16 miliarde EUR[3].
  • Statele Unite ale Americii: Fiecare dolar cheltuit pe medicamente fără prescripție medicală (OTC) economisește sistemului de sănătate din SUA mai mult de 7 USD.
  • America Latină: 3 miliarde de dolari sunt cheltuite pentru tratarea afecțiunilor minore de către sistemele de sănătate publică.

Intervențiile de îngrijire personală oferă indivizilor mai multe opțiuni, acces, control, satisfacție și prețuri accesibile pentru a-și gestiona nevoile de asistență medicală. Îngrijirea personală poate responsabiliza populația să își asume un rol activ în gestionarea propriei sănătăți.

2. Avansul tehnologic, politicile publice dedicate și educarea populației pot contribui la eliminarea barierelor din calea promovării îngrijirii personale ca soluție eficientă pentru sănătate
  • Încurajarea prevenției poate contribui la o mai bună stare de sănătate a populației, precum și la degrevarea personalului medical, respectiv pentru promovarea inovației în sfera îngrijiri personale (dezvoltare industrie CHC, soluții de diagnostic și monitorizare, integrarea mediului digital ca platformă de comunicare, informare și educare pentru populație, etc.);
  • Îngrijirea personală eficientă trebuie integrată în sistemele de sănătate pentru a aborda nevoile de sănătate ale indivizilor pe tot parcursul vieții acestora în scopul unor rezultate mai bune în materie de sănătate și a unor standarde crescute de îngrijire medicală;
  • Campaniile educaționale sunt esențiale pentru informarea corectă, construirea încrederii în rândul oamenilor și responsabilizarea acestora pentru a avea grijă de propria sănătate.
3. Implicarea părților interesate și construirea de colaborări intersectoriale sunt esențiale pentru a sprijini aplicarea la scară largă a practicilor de îngrijire personală

Mai multe colaborări intersectoriale și o implicare sporită a mai multor părți interesate sunt evoluții esențiale care pot ajuta la consolidarea rolului îngrijirii personale. În concluzie, sistemele globale de sănătate sunt supuse unei presiuni nesustenabile. O populație îmbătrânită, numărul tot mai mare de boli legate de stilul de viață și creșterea costurilor inhibă accesul la asistență medicală pentru tot mai mulți oameni, lăsând comunitățile defavorizate ale lumii vulnerabile și afectând în mod deosebit femeile și copiii. Extinderea accesului la îngrijire personală construiește un viitor mai sănătos pentru următoarea generație, reduce costurile și oferă un colac de salvare comunităților în care îngrijirea personală nu este doar prima, ci și singura opțiune de asistență medicală.


[1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/universal-health-coverage-(uhc)

[2] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health

[3] https://www.selfcarefederation.org/sites/default/files/media/documents/2019-09/Self-Care%20and%20UHC_FINAL.pdf