Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail

Organizația Mondială a Sănătății încurajează oamenii să își îngrijească propria sănătate

La jumătatea anului trecut, Organizația Mondială Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind intervențiile de îngrijire personală, care recunoaște modul în care oamenii pot lua decizii în mod activ cu privire la propria lor sănătate și sănătatea celor dragi. Noul ghid consolidat al OMS oferă recomandări bazate pe dovezi privind intervențiile specifice din sfera îngrijirii personale care pot contribui la asigurarea sănătății și a bunăstării, precum și la promovarea și protejarea drepturilor omului. Îngrijirea personală se află printre cele mai promițătoare abordări în îmbunătățirea sănătății, atât din perspectiva sistemelor de sănătate, cât și pentru persoanele care recurg la acest tip de acțiuni.

Obiectivele noului Ghid consolidat al Organizației Mondiale a Sănătății

Acest ghid consolidat reunește recomandări OMS noi și existente, declarații de bune practici și considerente cheie privind intervențiile de îngrijire personală pentru sănătate. Acest document se bazează pe ghidul din 2019, care a fost primul astfel de ghid publicat de OMS.

Noile recomandări din acest ghid se concentrează pe intervențiile care fac tranziția între serviciile furnizate de către lucrătorii din domeniul sănătății din unitățile medicale la autogestionarea stării de sănătate cu ajutorul îngrijirii personale, mai ales în comunitățile cu acces limitat la servicii de îngrijire medicală.

Ghidul vine să sublinieze cum aceste intervenții trebuie să fie privite ca o componentă suplimentară, complementară asistenței medicale primare, nu ca o înlocuire a serviciilor și programelor de sănătate de înaltă calitate. Noul ghid este considerat un „ghid viu”, care va permite revizuirea continuă a noilor dovezi și informații, astfel încât îndrumările adecvate să poată fi emise în timp util și adoptate și implementate de țări și programe de sănătate la nivel global.

Despre îngrijirea personală

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, îngrijirea personală reprezintă capacitatea indivizilor, familiilor și comunităților de a preveni bolile, de a-și menține sănătatea și de a face față bolilor și dizabilităților cu sau fără sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății.  

Deși aceasta este o definiție largă, care include multe activități, este important ca politicile publice în domeniul sănătății să recunoască importanța îngrijirii persoanele, în special acolo unde aceasta se intersectează cu sistemele de sănătate și cu profesioniștii din domeniul sănătății.

La nivel mondial, până în 2030 este estimat un deficit de 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății. O cifră record de 130 de milioane de oameni au în prezent nevoie de asistență umanitară, iar focarele de boli infecțioase reprezintă o amenințare globală constantă, cum este cazul pandemiei COVID-19. Cel puțin 400 de milioane de oameni din întreaga lume nu au acces servicii de sănătate de bază și, în fiecare an, 100 de milioane de oameni ajung într-o stare de sărăcie cruntă deoarece trebuie să plătească pentru asistența medicală din propriile buzunare. Există o nevoie urgentă de a găsi strategii inovatoare care să depășească răspunsul convențional al sectorului sănătății.

Prin intermediul acestui nou ghid consolidat, Organizația Mondială a Sănătății vine să sublinieze rolul esențial pe care îl joacă oamenii în gestionarea propriei sănătăți, astfel încât îngrijirea personală și beneficiile acesteia, atât pentru indivizi, cât și pentru personalul medical și economiile naționale, să fie în continuare recunoscut și promovat la nivelul sistemelor de sănătate.

Intervenții de îngrijire personală

În timp ce „îngrijirea personală” nu este un termen sau concept nou, intervențiile de îngrijire personală au potențialul de a reprezenta o opțiune suplimentară, atunci când sunt accesibile, oferind oportunități indivizilor de a lua decizii informate cu privire la sănătatea lor și gestionarea acesteia. În comunitățile vulnerabile, din zone defavorizate, cu acces limitat la servicii de asistență medicală, îngrijirea personală poate juca un rol important în îmbunătățirea stării generale de sănătate a indivizilor.

This Post Has One Comment

Comments are closed.