Skip to content
Str. David Praporgescu, Nr. 1-5 0721 817 174 Trimite Mail
Accentul Pe Prevenție, Pe Access La Informație și Practici De îngrijirire Personală, Susținute De Politici Publice, Poate Avea Un Impact Pozitiv Major

Cum poate îngrijirea personală să răspundă nevoilor și provocărilor în domeniul sănătății

Trăim într-o în continuă schimbare, în care evoluțiile se desfășoară într-un ritm nemaivăzut până acum și totul este dominat de incertitudine. Conflictele geopolitice, inflația, creșterea costurilor și schimbările climatice sunt printre multele probleme globale cu care ne confruntăm astăzi. La toate acestea se adaugă destabilizarea generată de pandemia de COVID-19, în urma căreia sistemele de sănătate și economiile la nivel global se luptă să se redreseze.

Lumea se schimbă și, în consecință, la fel ar trebui să se întâmple și cu abordarea noastră față de îngrijirea sănătății. Accentul crescut pe prevenție, pe access la informație și practici de îngrijirire personală, susținute la nivel de politici publice, poate avea un impact pozitiv major asupra oamenilor și comunităților, precum și a societății în ansamblu.

Cum ne este afectată sănătatea de schimbările de mediu?

Sănătatea nu mai trebuie privită doar ca un set de simptome care trebuie tratate izolat. Sănătatea este indisolubil legată de lumea din jurul nostru. Ce înseamnă asta mai exact? Ca să ilustrăm mai bine această ipoteză, o să dăm doar câteva exemple.

Alergiile nu mai sunt văzute doar ca o condiție „sezonieră”, deoarece temperaturile mai calde și dioxidul de carbon din atmosferă oferă plantelor sezoane de creștere mai lungi. Acest lucru contribuie la prelungirea sezonului de polen și afectează frecvența și severitatea astmului și a rinitei alergice[1].

Nu acordăm suficientă atenție sănătății noastre intestinale, deși aceasta are un rol extrem de important în reglarea hormonilor, a stării de spirit și a sistemului imunitar. O treime din populația lumii prezintă simptome ale unei afecțiuni digestive, cele mai frecvente fiind balonarea și constipația[2], conform Organizației Mondiale de Gastroenterologie (WGO).

Durerile comune, de la cefalee la dureri de spate, au un efect negativ asupra productivității. Durerea de spate continuă să fie principalul motiv pentru anii pierduți din cauza dizabilității în întreaga lume, conform studiului global privind povara bolilor din 2017. Potrivit acestuia, aproximativ 1 din 10 persoane suferă de dureri de spate iar, pe măsură ce populația îmbătrânește, este posibil ca numărul acestora să crească substanțial în următoarele decenii[3].

Alergiile, constipația și durerea sunt exemple de afecțiuni comune, cotidiene, agravate de stilul de viață și de factorii de mediu. Pe parcursul pandemiei, am observat, totuși, o schimbare a comportamentului în care indivizii sunt, mai mult ca oricând, dispuși să își asume un rol proactiv în gestionarea propriei stări de sănătate. Pentru a susține și a întări acest comportament, guvernele și companiile din industrie trebuie să construiască împreună un viitor care să îi încurajeze pe oameni să se ocupe activ de propria îngrijire.

Care sunt provocările cu care ne confruntăm?

1. Lacune la nivelul cunoștințelor despre îngrijirea personală

Există o legătură clară între educația în materie de sănătate și încrederea și dorința oamenilor de a-și asuma o mai mare responsabilitate pentru sănătatea lor. Pe scurt, alfabetizarea în domeniul sănătății este esențială, dar în prezent există un decalaj mare între dorința oamenilor de a se îngriji mai bine de ei înșiși și cunoștințele și abilitățile de care au nevoie pentru a face acest lucru.

Va fi esențial pentru factorii de decizie la nivel mondial, la nivel de țară și local și pentru autoritățile din domeniul sănătății să adapteze strategiile de abordare a decalajului de cunoștințe de îngrijire personală pentru a reflecta mediul și circumstanțele unice în care trăiesc ei și constituenții lor, pentru a asigura o acoperire și un impact maxim.

2. Lacune la nivel de leadership

După cum remarcă autorii studiului Epposi[4]: „Este inadecvat să ne așteptăm ca oamenii să-și asume o responsabilitate mai mare pentru sănătatea și bunăstarea lor fără o îndrumare mai bună și fără leadership.” Acest lucru necesită încurajare, sprijin și promovare din partea factorilor de decizie, precum și angajamentul de a le oferi oamenilor competențele și instrumentele adecvate.

Un model de îngrijire personală pentru viitor

Trebuie să ne îndreptăm eforturile de la abordarea curativă aplicată în prezent de majoritatrea sistemelor de sănătate și înspre un model de sănătate integrat și accesibil, bazat pe asistența medicală primară și pe sprijinul sănătății publice. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că îngrijirea medicală primară este asistența medicală care vizează bunăstarea fizică, mentală și socială a unui individ de-a lungul vieții, fiind centrată mai degrabă pe oameni decât pe boală[5]. Aceasta include responsabilizarea indivizilor, familiilor și comunităților să preia controlul asupra sănătății lor.

Sunt necesare însă politici și reglementări coerente în domeniul sănătății pentru a sprijini îngrijirea personală. Guvernele și autoritățile din sănătate trebuie să îți asume rolul de a educa și responsabiliza  cetățenii să aibă grijă de ei înșiși, deoarece acest lucru aduce în cele din urmă beneficii socio-economice enorme, inclusiv îmbunătățirea calității vieții, creșterea productivității și ușurarea presiunilor financiare.

„Îngrijirea personală este un pilon esențial al sistemelor de sănătate durabile. Îngrijirea personală responsabilă contribuie nu doar la îmbunătățirea sănătății, ci și la reducerea costurilor și sporirea eficienței sistemelor de sănătate. Pentru industria farmaceutică, îngrijirea personală responsabilă este crucială pentru a asigura o populație sănătoasă, cu un nivel ridicat de înțelegere a conceptelor și noțiunilor în materie de sănătate, capacitatea de  a identifica în mod corect situațiile care permit autogestionarea eficientă a propriei sănătăți și cele care necesită intervenția unui specialist”, spune Diana Mereu, Director Executiv RASCI. 

Tendințele care vor contribui la modul în care ne vom raporta la îngrijirea personală în viitor vizează atât  evoluția societății – digitalizarea în domeniul sănătății, utilizarea în creștere a diferitelor tehnologii , cât și responsabilizarea indivizilor – creșterea nivelului de educație în materie de sănătate.


[1] https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2013284118

[2] https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/common-gi-symptoms/common-gi-symptoms-english

[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22231424/

[4]  The Epposi Barometer: Consumer Perceptions of Self-Care in Europe (Quantitative Study, Rep.). (2013). Epposi. https://ehff.eu/wp-content/uploads/2013/11/8.-Epposi-Self-Care-Barometer-2013.pdf

[5] https://www.who.int/health-topics/primary-health-care#tab=tab_1